Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Árvaházból az orgona mögé

január 19, 2021
o_barcsa-gergely-vn-004

Árvaházból az orgona mögé

Liget • 2021. január 18.,

Borcsa Gergely megszokott családi háttér nélkül, gyermekotthonban nőtt fel, zene iránti szeretete pedig úgy alakította életét, hogy ma kántorként tevékenykedhet a csíksomlyói Szűzanya lábánál. Jóakarók sora segítette abban, hogy kitartson és véghez vihesse álmait. Őt ismerhetik meg a Székelyhon napilap hétfői számának Hit-Vallás mellékletéből.

„Annyit tudok, hogy születésem után én már a kórházban egyedül maradtam” – kezdte élete történetét Barcsa Gergely. A magára maradt fiú előbb három évet a csíkszentmártoni, majd további hármat a székelykeresztúri gyermekotthonban töltött. Utána Csíksomlyóra került, ahol jelenleg is él. „Furcsa volt eleinte, hogy olyan sokan vagyunk egy fedél alatt. Aztán idővel megszoktam a nagy közösséget” – emlékezett vissza. Gergelyt csupán 11 éves korában kereste meg a nevelőapja, és akkoriban ismerte meg édesanyját is. „Eleinte nagyon érdekelt, hogy kik az én szüleim, hova is tartozok. Később aztán megszakadt a kapcsolat. Az igazság az, hogy nem sok minden fűz édesanyámhoz. Többször találkozunk az utcán a mai napig, érdeklődök, hogy mit csinál, hogy van, de ennyi” – osztotta meg őszintén.

Mi lett volna, ha sorsa másképp alakul és nem a gyermekotthonban nő fel – tettük fel a kérdést: „Volt egy magyarországi csapat még a kommunizmus idején, akik gyerekeket választottak ki és örökbe szerették volna venni őket. Reménnyel töltött el, hogy nekem is lehet egy igazi családom. Végül romba dőlt minden, mert egy másik társamat választották ki. Nagyon sírtam, nagyon el akartam menni én is, de utólag visszagondolva nem bánom, hogy így alakult az életem” – mesélte. Barcsa Gergely jelenleg Csobotfalván kántor, de időnként besegít a csíksomlyói kegytemplom kántori szolgálatába is, és a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium szentmiséin is igényt tartanak zenei szolgálatára. A teljes cikket a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében találják meg.

(Ezt a cikket a Ligetrõl másolták: https://liget.ro/eletmod/arvahazbol-az-orgona-moge)

https://liget.ro/eletmod/arvahazbol-az-orgona-moge

 

o_barcsa-gergely-vn-003

Kulcsszavak