Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Testvér Alapíványok

Csibészek Fiatalokat Támogató Alapítvány

A budapesti Csibészek Alapítvány elsősorban az erdélyi Csibész Alapítványt támogatására jött létre. Célunk, hogy a rászoruló fiatalok elsősorban a szülőföldjükön boldoguljanak, és be tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Az elmúlt években ruhagyűjtési akciót, jótékonysági gálaesteket, egyéb adománygyűjtési programokat szerveztünk. Külön program indult az egyetemista fiatalok támogatására, akiknek költség kiegészítéssel járulunk hozza a mindennapi megélhetésükhöz. Az elmúlt években 9 fiatalt támogattunk, közülük ketten befejezték tanulmányaikat. Jelenleg 7 fiatal kap támogatást.

Az Árvácska Együttesnek minden év decemberében fellépéseket szervezünk Budapesten és környékén.

Anyagilag hozzájárultunk a csíksomlyói Fodor-ház felújításához, amely ifjúsági központként működik. Itt különböző rendezvényeket, továbbképzési programokat szerveznek, szociális és mentális segítséget nyújtanak.

A Nagyasszonyunk ház és a csomortáni csángó gyerekek programjaiban is rész vállalunk.

Csíkszentmártonban lányanya otthon működését támogatjuk, ahol a lányanyák kapnak otthont gyermekeikkel együtt, amíg nem rendeződik az életük.

Kammerer Ágnes

RosyCsík Árva Gyerekek Alapítványa

A Csibész Alapítvány a 90-es évek elején jött létre Erdélyben. Gergely István csíksomlyói plébános az árvaházból az utcára került fiatalokon segített azzal, hogy szállást és munkalehetőséget adott nekik a plébánián. Néhány hét elteltével a rászoruló fiatalok tízen majd húszan lettek. A Csibész Alapítvány ezt a tevékenységet törvényes formába öntötte és az elmúlt közel 20 év alatt körülbelül 600 elhagyott gyermeket karolt fel. Jelenleg is több mint 200 gyermek van az Alapítvány gondozásában.

2007 telén, amikor Gergely István Amerikában járt, sok szó esett az Alapítványról, és akkor született meg az ölet, hogy az itt élők is szívesen segítenének. Így jött létre a Rosy Csík, mely a Csibészek támogatására alakult, Amerikában bejegyzett (not-for-profit) alapítvány, amely az erdélyi magyar rászoruló gyermekeken kíván segíteni.

Kérjük,legyen Ön is része ennek a törekvésnek, amely távolságtól és határoktól függetlenül mosolyt csal az árva gyerekek arcára és segíti a társadalomba való beilleszkedésüket.

Az adóból levonható adományokat “Rosy Csík” névre kiállítva az alábbi címre kérjük postázni 22 Sylvan Road, Broomfield, NJ 07003

Huszti Márta – Tiger Julianna

Lausbubendorf Alapítvány

Segítség Romániának a németországi „Lausbubendorf” Egyesülettől

A „Lausbubendorf” projekt 2006-ban kezdődött.
A németországi Wustweiler falubeli Bernhard Schmidtet értesítették a Szent György Lovagrend tagjai, hogy Erdélyben egy Gergely István nevezetű pap árva gyereknek segít évtizedek óta. Mivel élelmiszerre és ruhaneműre volt nagy szükség, így rövid idő alatt egy segélyszállítmány gyűlt össze.

„Amikor ott helyben megláttuk a nehéz helyzetben lévő gyerekeket, elhatároztuk, hogy továbbra is segíteni fogunk. Így többször elutaztunk az 1900 km-re lévő Csíkszeredába, hogy segítsünk az árva gyerekeken.”

2008-ban a helyi közösség (Wustweiler) és a megye lakói több alkalommal is segítették az árvákat. A segély élelmiszerből, ruhaneműből és pénzadományokból állt össze. Ezek a tevékenységek nyilvánosan, szóbeszédben terjedtek, amely a lakósságot adományozásra ösztönözte. Az adományok által a nagyobb szükségleteket is ki tudtunk elégíteni.

2009-ben árva gyerekeket hívtunk meg Saarland megyébe, így életükben először járhattak Németországban.
Az összegyűlt adományok a gyerekotthon felújítására vagy a mindennapi élet szükségleteire voltak felhasználva. Mivel Erdély ezen részein a tél nagyon hideg, nagyobb kiadásokra van szükség, a fűtés pótlására, ruhanemű és az élelmiszer segélyekre volt szükség.

2010-ben ez a kezdeményezés jogi keretek közé került és megalakult a németországi Lausbubendorf Egyesület. Ettől az évtől kezdve minden segélyt Csíkszeredába szállítottak a rászoruló gyermekek számára.

Az egyesületünk egy 7000 lakosú községet is segített azzal, hogy egy használt tűzoltó autót ajándékoztunk a község számára. A helyi polgármester és Gergely atya kérték, hogy tudnánk-e segíteni, mert egy tűzesetnél a másik községből a tűzoltók csak 30 perc alatt érnek ki a helyszínre. Öt magánszemély adományából gyűlt össze a 4300 euró, és így tudtunk segíteni.

Az adományokról:
- a pénzadományok újsághirdetés által magánszemélyektől és egyesületektől gyűlnek össze
- a ruhaneműket és élelmiszereket magánszemélyek adományozzák
- önkéntesek segítenek az adományok elszállításában
- egyetlen fillér sem megy a közigazgatás vagy a tagok számára, 100%-san minden a gyerekekhez jut.

Egyesületünk 2006-tól – mostanáig, 26 segélyszállítmányt juttatott el a Csibész Alapítvány gyermekeihez.

Bernhard Schmidt