Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita



2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Vásárhelyiek és csíkiak az erdélyi író novellájából készült filmben

március 16, 2017
b_teli_viragzas_film

Kisfilm készül Sánta Ferenc brassói születésű Kossuth-díjas író Téli virágzás című novellájából. Az önéletrajzi ihletettségű műben Szélyes Ferenc marosvásárhelyi színművész játssza az öreg írót, Szélyes Andrea pedig a jelmezeket tervezte, bizonyos jeleneteket Mikházán forgattak. A nyárra elkészülő rövidfilmből nagyjátékfilm is készülhet.

A stáb februárban Erdélyben forgatott, többek közt a Maros megyei Vármezőn és Mikházán vett fel jeleneteket, amelyekben Szélyes Ferenc marosvásárhelyi színész alakítja az írót. Az Erdélyben rögzített jelenetek után most a Veszprém megyei Magyarpolányban dolgozik a stáb. A Téli virágzás című novella Sánta Ferenc Az Isten a szekéren című kötetében jelent meg, és egy múlt század harmincas éveiben élő szegény sorsú székely családról szól. A történet szerint a családfőnek eltörik a lába, lázasan fekszik az ágyban, helyét tízéves gyermeke veszi át, akit a farkasordító télben elküldenek az erdőbe tűzifáért. A gyerek kimegy, közben talál egy fagyás közeli állapotban lévő kismadarat, amelyet a fa helyett hazavisz. Arra számít, hogy ezért verést kap, ezzel szemben a kismadár derűt, jókedvet, igazi emberi melegséget visz a családba. „A szegénységről, a családi összetartozásról és a hitről szóló történetben Sánta Ferenc író gyermekként és idősként is megjelenik, az öreg írót én játszom. Februárban Mikházán forgattunk, azzal az én részem le is járt, ami a filmezést illeti, viszont valamikor fel kell mondanom a szöveget, ugyanis a történet alatt az én narrációm fut” – mondta Szélyes Ferenc a Vásárhelyi Hírlapnak. A mintegy félórás kisjátékfilmben a főhős Ferkót az erdélyi Csibész Alapítvány által gondozott tíz éves csíkcsomortáni Pánczél Antal alakítja. Látható még a filmben a szintén csíkcsomortáni ötesztendős Gál Áron és a csíksomlyói hatéves Häfliger Ádám. Őket az alkotók többszöri meghallgatás és megnézés után választották ki. Mindegyikük szerepelt az alapítvány Árvácska együttesének Pásztorjátékában, amely a Mezőségben is látható volt. Az anyát a soproni színház színésznője, Molnár Anikó játssza. Az apát Eperjes Károly alakítja. A film a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film közös alkotása, amelyet várhatóan nyáron mutat be a közmédia. Pataki András, a készülő alkotás producere, a Soproni Petőfi Színház igazgatója azt nyilatkozta: a műből szeretnének majd 80 perces tévéjátékot forgatni, amint forrás nyílik erre. A mostani kisjátékfilm pedig jó alap és tanulmány arra, hogy Sánta Ferenc semmihez sem hasonlítható világát, szívhez szóló gondolatait, üzeneteit megmutassák a nézőknek.

(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/vasarhelyiek-es-csikiak-az-erdelyi-iro-novellajabol-keszult-filmben)

Kulcsszavak