Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita



2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Zalaegerszegen vendégeskedett a csíksomlyói Árvácska együttes

augusztus 6, 2011
csoportkep

(A zalahirlap.hu alapján 2011. augusztus. 02. kedd | Szerző: Kiss Anna)

Az együttes legfiatalabb tagja kereken hét hónapos. Testvérei és szülei is zenészek, így természetes, hogy ő sem maradhat ki a jóból: a táncból, énekből, muzsikából. Az elmúlt héten a zalaegerszegi Mindszenty-iskola vendégeként megyeszékhelyünkre látogatott a csíksomlyói Árvácska együttes.

– Immár 14 éve, 1997-ben alakultunk meg, a csíksomlyói gyermekotthon lakóival – mesélt a kezdetekről az együttes vezetője, Häfliger Zsuzsanna. – Ezért is kaptuk az Árvácska nevet, hogy magyarázat nélkül is érthető legyen, kik tartoznak közénk. A gyerekek ugyanis nem szeretnek magyarázkodni vagy arról mesélni, hogy nekik bizony nincsenek szüleik. Mára azonban már nemcsak állami gondozottak, hanem zeneszerető, tehetséges gyerekek, fiatalok és fiatal munkatársak, zenetanárok is csatlakoztak hozzánk. A nevünket megtartottuk, mert így is illik a csoportra, hisz virágnévként tagjainak sokszínűségére utal.

Mint megtudtuk, az együttes repertoárja gazdag és változatos. Az ismert rockoperák dallamai jól megférnek az egyházi énekekkel.

– Hagyományos, klasszikus és modern egyházi dalokat játszunk, de vannak magyarságról szóló számaink, rockoperákból, könnyűzenéből válogatott darabok, melyeknek ötlete a rendkívül nemzeti érzelmű támogatónk, egykori papunk, Gergely Istvántól ered. Ha külföldre megyünk, népdalokat, népies gyermekdalokat viszünk. Természetesen a tánc is szerves része a produkcióknak, egyes számok megkívánják a népviseletet, de egyébként nem ragaszkodunk az egyenruhához, hisz az egyedi öltözékek is azt mutatják, mások vagyunk.

Az Árvácska nevet pedig még Svájcban is ismerik…

– A szentmiséken, a különböző alkalmi koncertjeinken kívül felléptünk már Ausztriában, Németországban és Svájcban. Rendszeresen járunk a Felvidékre és Magyarországra is. Minden télen adunk karácsonyi koncertet, nyaranként táborokban veszünk részt. S hogy mit hoz a jövő? Sosem tudhatjuk. Mi a múltnak és a jelennek élünk. Spontán módon születnek a koncerthelyszínek, fellépések. Zalába nagyon szívesen járunk, mindig nagy élmény számunkra.

– A jókedv a rossz idő ellenére is megmarad – veszi át a szót az egyik fiatal, Bartalis Emőke. – Az itt töltött napokat úgy hívjuk, a „zalai tábor”. Voltunk Kehidakustányban, most pedig a Zalaszentgróti termálfürdőbe készülünk. A napjaink fellépéssel, kikapcsolódással telnek – mondta végül a táncos. Beszélgetésünk és néhány közös fotó után a nagy Árvácska család útnak is indult…

Érdekességek:
● Az együttes vezetőjétől azt is megtudtuk, leginkább népi hangszereken játszanak.
● A tagok többféle hangszeren tanulhatnak előbb a csoporton belül, majd a tehetségesebbek továbbléphetnek, művészeti és népművészeti iskolákban fejleszthetik magukat.

Kulcsszavak