Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita



2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Beszámoló a Lasarus Alapítvány által működtetett Szociális és csángó iroda tevékenységéről

április 11, 2018
bga logok

A Lasarus Alapítvány szoros kapcsolatban áll a rászorulókkal és a moldvai magyarsággal. Az alapító Gergely István plébános már a ’89-es rendszerváltás előtt is támogatta a csíksomlyói árvaház lakóit, a környékbeli cigányokat és a moldvai csángókat, a csíksomlyói plébánián vendégül látta a Moldvából jövő pünkösdi zarándokokat. A Lasarus Alapítvány létrehozásával ezek a kapcsolatok bővültek. Az egykori árvaháziak ma is gyakran felkeresik az alapítványt. Gergely István (Tiszti) évente tartott magyar misét Moldvában december 28-án, Aprószentek ünnepén. Ezenkívül az alapítvány közreműködött a Csíkszeredában, román tannyelvű iskolában tanuló csángó gyerekek magyarországi táboroztatásában, amely a magyar nyelv megismerését, megszerettetését célozta. Közvetítő szerepünk volt abban is, hogy olyan családoknak, amelyek mindenáron elhagyni
készültek Moldvát, letelepedési lehetőséget kerestünk erdélyi településeken. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a moldvai csángókkal.
Az évek folyamán több száz hozzánk fordulón sikerült valamilyen formában segítenünk. Ezek a gyermekotthonokból származó fiatalok, a romák valamint a moldvai csángók közül kerültek ki. A becslések szerint a moldvai csángók közül hozzávetőlegesen 30.000 tudnak valamilyen szinten magyarul. Ezek közül sokan felkerestek ügyes-bajos dolgaikkal az elmúlt évek során.

Hála a Magyar kormány, a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásának, alapítványunk már évek óta működteti a szociális és csángó irodát.
Napjainkban még mindig nagyon szükséges az ilyen fajta tevékenység, sajnos még mindig nagyon sok a rászoruló.
A magyarországi támogatásoknak köszönhetően tudjuk biztosítani egy munkatársunk fizetését, aki a következő tevékenységeket fejti ki a “Szociális és csángó iroda működtetése” projekt keretén belül:

- Moldvai kiszállások, kapcsolattartás, a magyarul Csíkban tanulni vágyó csángó gyerekek beszervezése
- a kihozott gyerekek számára fenntartott ház működtetése
- vakációban a gyerekek haza és visszaszállítása
- óvodai, iskolai ügyek intézése
- azon rászorulók felkutatása, akik a szegénykonyhán naponta egy meleg ebédben részesülnek
- a szegények, romák panaszainak meghallgatása, lehetőség szerinti orvoslása

kormany tamogatas

Kulcsszavak