Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita



2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Kinek a dolga? – Konferencia

április 13, 2012
Gergely István és a csibészek – Csibész Alapítvány

Nagyszabású konferenciára került sor Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi
Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága, a Csibész Alapítvány és a Lazarénum Alapítvány szervezésében a marosvásárhelyi Bod Péter Tanulmányi és Diakóniai Központban április 11–12-én.

A rendezvény központi témája az erdélyi magyar ajkú cigányság helyzete volt.

A Kinek a dolga? Cigányság – Egyházak – Erdély – Románia című konferencián egyházak és civil szervezetek képviselői, szakemberek és politikusok beszéltek a cigányság, ezen belül az erdélyi magyar ajkú cigányság helyzetéről és felzárkózási lehetőségeikről. Az esemény ugyanakkor alkalmat adott Magyarország és Románia nemzeti felzárkózási stratégiáinak értékelésére és összevetésére. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is.

 

A konferencia megnyitója során Balog Zoltán államtitkár és a két társszervező alapítvány igazgatója, Fülöp G. Dénesné (Lazarénum Alapítvány) és Gergely István (Csibész Alapítvány) mondtak köszöntő beszédet.

 

A rendezvény során Toma Stefánia és Fosztó László, a Nemzeti Kisebbségi Kutató Intézet munkatársai tartottak előadást a cigányság romániai és erdélyi helyzetéről.

Az egyházak szerepe a roma integrációban című blokkban Szász Tibor András felsőfalvi lelkipásztor és Székely János Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspökének  előadását hallgathatták meg az érdeklődök. Ezt követően a magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia elvei és megvalósításának menetéről beszélt Balog Zoltán államtitkár.

 

A rendezvény utolsó részében Jó gyakorlatok bemutatása következett a roma integráció területéről az egyházi, missziós tevékenységben köréből amely alkalmával Gergely István beszámolt az alapítvány tevékenységéről ezt követően állami gondozott gyermekek mutatkoztak be és számoltak be továbbtanulási terveikről, majd műsorral kedveskedtek a közönségnek. A gyerekeket, akik kikerültek a gyermekvédelmi rendszerből, a Csibész Alapítvány támogatja: otthont teremt számukra, és tanulási segítséget biztosít nekik, ezzel segíti őket az életben történő érvényesülésre.

 

 

(http://romagov.kormany.hu/beszamolo-erdelyi-konferencian-vett-reszt-a-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag-kuldottsege)

Kulcsszavak