Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita



2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Boldog névnapot kívánunk a Mátyásoknak!

február 24, 2012
matyas kiraly

Pontosan 569 évvel ezelőtt született minden idők egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb magyar királya, Hunyadi Mátyás. A középkorban egyetlen szakrális királyság létezett Európában, ez a magyar királyság volt. Aeneas Sylvius Piccolomini, ismertebb nevén II. Piusz pápa a XV. században archiregnumként, őskirályságként, kvázi referenciapontként tesz említést Magyarországról. Az 1400-as évek elején az országban tett utazásai után jelentéseiben ezt írja: a magyarok csodára várnak, bár hivatalosan van királyuk, beszélnek egy királyról, aki el fog jönni, egy második Attiláról. Ezt több külföldi is megerősíti, írásokban is megtalálható. Ő lett Mátyás király.

Írásos bizonyíték van – egy perirat margóján – arra, hogy csupán pár évvel halála után már ismert volt az a mondás, hogy Mátyás az igazságos. Idősebb erdélyi román emberek közül is sokan ismerik azt a szólást, hogy “Meghalt Mátyás, oda az igazság”.  ”Nem minden időben születnek ilyen emberek, és vélhetően a természet nagyon sokat fáradozott azon, hogy egy ilyen embert tudott adni nekünk” – írta az uralkodóról Zrínyi Miklós költő és hadvezér. Mátyás keménykezű, de igazságos uralkodó volt, erkölcsi mérce. Az akkori világ legkorszerűbb hadseregével rendelkezett, részt vett a csatákban, minden katonájának tudta a nevét. Példátlanul erős és jellegzetes hangja volt. Az eligazításoknál több ezer ember előtt beszélt, természetesen mikrofon nélkül.

Mátyás és a pálosok, mintha tudtak volna egy olyan titkot, amely Magyarország megmaradásának zálogát jelentette. Mátyás uralkodása alatt a pálos rend vezetője maga a király volt, míg az ország ügyeinek intézésében mindig az adott pálos generális segítette a királyt. A pálos hagyományok, mint a magyar ősvallás, az ősi kereszténység átmenekítői, az egyetlen lehetőséget nyújtották az uralkodó számára, hogy alattvalóiban megszilárdítsa a hitet Isten és a hagyományok iránt. A pálos rend és az ország sorsa a történelem során mindig összefonódott, három évszázados legális fennállása során ekkor élte fénykorát. Az ország csillaga messze Európa felett ragyogott, az ünnepelt, művelt uralkodó, egyszerre áldozott a hagyományoknak, mégis európai volt. A Magyar Királyság, a Szent Korona Országa az utolsó Árpád-házi királyig, Mátyásig a legigazságosabb államforma volt.

A déli végeken még ma is úgy tudják, hogy Mátyás egy hegy mélyén alszik, tehát itt van, nem ment el, és amikor már nagyon nagy a baj, amikor a sok igazságtalanság annyira felerősíti az emberek panaszkodását, az felébreszti Mátyást, a magyarok utolsó Szent Királyát, kivonul a fekete seregével és igazságot tesz.

Így legyen! Ezért tartsuk meg szeretettel emlékezetünkben!

Kulcsszavak