Bankszámla

Asociația Tinerilor Csibész
Számlaszám LEJ:
RO65RNCB0152042357960001
Számlaszám HUF:
RO64RNCB0152042357960019
Számlaszám EURO:
RO38RNCB0152042357960002
Számlaszám USD:
RO86RNCB0152042357960011

Swift cod: RNCB ROBU
Banca Comerciala Romana
Sucursala Harghita



2%

Kérjük, támogassa adója 2 %-val alapítványunkat.
Itt letölthető a 2 példányban kitöltendő, adatainkat tartalmazó 230-as nyomtatvány
és a kitöltési tájékoztató.
Köszönjük!

Ünnepélyes alapkőletétel Csíksomlyón

április 16, 2011
Bencsik János és Gergely István elhelyezi az időkapszulát az alapkőbe

Mindennek az alapja a szeretet.
A Csibész Alapítvány április 16-án, szombaton helyezte el ünnepélyes keretek között a 41. lakó- és közösségi házának alapkövét Csíksomlyón, amelynek felépüléséhez nagymértékben hozzájárulnak a magyarországi villamosenergia-ipari társaságok is.

A felemelő eseményt megtisztelte jelenlétével Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára is. Hat évvel ezelőtt Tatabánya polgármestereként gyalogosan tette meg a több mint 700 kilométeres távolságot Tatabányától Csíksomlyóig, hogy részt vegyen a pünkösdi búcsún, engesztelésül az erdélyi magyarságért a csúfos december 5-i népszavazást követően. Szombati beszédében gyógyulási folyamatról beszélt, és biztosította a jelenlévőket, hogy a jövőben nagyobb figyelem összpontosul erre a területre a magyar állam részéről. A tervek szerint a hátrányos helyzetű csángó gyermekeknek otthont adó épületben különféle felnottképzéseket is fognak tartani.

A magyarországi delegáció délelőtt Csíkcsomortánban látogatta meg a Babba Mária-ház lakóit
A közösségi ház megépüléséhez – melynek összköltségvetése mintegy 450.000 euró – a Magyar Villamos Művek (MVM) leányvállalatai, a Mavir és a Paksi Atomerőmű összesen 50 millió forinttal járult hozzá – hangsúlyozta beszédében Bencsik János államtitkár.

Közös összefogással teremtjük meg annak a lehetőségét, hogy a hegyen túli csángó gyermekek biztonságos körülmények között tanulhassák meg őseik anyanyelvét jól használni, és megismerkedjenek a magyar kultúrával.

Gergely István, a csíksomlyói Csibész Alapítvány vezetője elmondása szerint egy év alatt szeretnék felépíteni a mintegy 1100 négyzetméteres komplexumot, ahol mintegy 60 árva, szociálisan hátrányos helyzetű gyermek nevelésével foglalkoznak majd. “Az alapkő ránézésre egy betontömb, de rájöttem arra, hogy apró sziklákból, kavicsokból áll össze, és ezt egy kötőanyag teszi egységessé. Ez egy üzenet is: ha összefogunk, akkor az új létesítményt is meg tudjuk építeni. Csíksomlyónak van egy szellemisége, egy lelkülete, a magyar lélek ez a kötőanyag, ez köt össze ma bennünket, ennek köszönhetően fog megépülni ez a ház is. Magyarországi barátaink összefogtak, eggyé váltak, az ő jóvoltukból meg fog valósulni ez az új központ. Csak akkor tudunk előbbre lépni, ha a magyar szellemnek, a magyar léleknek az egysége és kötőereje összefog minket, mint ezeket az apró kavicsokat az alapkőben” – fogalmazott Gergely István. Az épülő közösségi házra Boros Károly főesperes-plébános kérte Isten áldását, és a jelenlévők közösen imádkoztak. Az ünnepségen énekeltek az Árvácska együttes tagjai.

Az ünnepélyes alapkőletétel után a résztvevők átvonultak Hargita Megye Tanácsának multifunkcionális központjába, ahol ünnepi beszédek sora hangzott el. Házigazdaként Borboly Csaba megyei tanácselnök köszöntötte a magyarországi vendégeket, majd a magyar delegáció vezetője, Bencsik János államtitkár osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sorait tolmácsolta. A beszédek sorát Töröcskei István, a Mavir igazgatóságának elnöke folytatta, majd Fodor Imre bácsi osztotta meg alkalmi gondolatait. Végül a közösségi ház tervezője, Köllő Miklós szólt a jelenlévőkhöz. Az ünnepi hangulatról az Árvácska együttes dalai gondoskodtak.


Iochom Zsolt cikke alapján

Kulcsszavak